fbpx
Welcome visitor you can log in or create an account
Blog

Lichtroze, de kleur van de liefdevolle ondersteuner

Lichtroze is de samenvoeging van de kleurgroep roze en het element lucht. Iemand die veel roze kenmerken in zich heeft zorgt graag voor een ander. Het element lucht wil graag inspireren. Iemand die dus op een lichtroze manier verzorgt zal het altijd liefdevol doen en nooit overheersend. Vanuit een goed hart op een luchtige vriendelijke manier probeert lichtroze altijd klaar te staan voor een ander. Het empathisch vermogen is enorm. Lichtroze zal zich altijd proberen te verplaatsen in een ander, bedenken wat goed is voor die ander en dan de zorg of aandacht leveren. Lichtroze geeft ook de zorg en aandacht zonder er iets voor terug te willen. Om die reden past vrijwilligerswerk ook zo enorm goed bij lichtroze.

Maar lichtroze kan zich ook te veel verliezen om alleen maar zorgend te zijn. Het gevaar schuilt er in dat de ratio soms vergeten wordt. Het blijft belangrijk om soms analytisch en systematisch te denken. In deze tijden van corona is het helaas continue van belang om te bedenken dat de zorg die je wilt verlenen wel verantwoord is voor jou en jouw vrijwilligerswerk.

Bij deze eigenschappen past de kleur antraciet. Dus als jij de eigenschappen van antraciet omarmt ben jij die fantastische vrijwilliger die nu echt een rots in de branding vormt voor zijn of haar omgeving. Ken jij zo'n vrijwilliger in jouw omgeving die je graag in het zonnetje wilt zetten? Benoem diegene onder mijn FB post of instapost van de You've got the power campagne. Hij of zij maakt daarmee kans om een gratis online powerboost te winnen.

 

Water, het element wat graag schenkt

Water is het vierde element binnen mijn adviezen. Scoor je binnen de test het hoogst op het element water dan sta je graag voor anderen klaar. Je zult altijd eerst aan een ander denken en pas later aan je zelf. Je benadert ook alles vanuit het voelen, je maakt verbinding met mensen en hun situatie vanuit jouw persoonlijke voelen. Je empathisch vermogen is enorm. Je wilt mensen verbinden met elkaar en je wilt jezelf verbinden aan anderen. Als de sfeer binnen een groep jou niet aanstaat ben je het liefst zo snel mogelijk weer weg. In jouw dagelijks leven volg je wel het liefst een bepaalde structuur die herkenbaar is. Verandering is niet jouw nummer 1. In deze tijd ben je van grote waarde vanwege jouw grote hart en het willen klaar staan voor een ander, veel zorgverleners zullen hoog scoren op het element water. Maar pas op voor jouw grootste valkuil: pas ook goed op je zelf. Neem op gepaste momenten je rust om te geniete van wat voor jou belangrijk is, juist in deze tijd.

Aarde, het element wat graag vast houdt

Het derde element wat een belangrijk onderdeel is van mijn adviezen is het element aarde. Mensen die het hoogst scoren op het element aarde zijn vasthoudend, zorgen dat het werk afkomt, hechten wat minder waarde aan verandering. Ze vinden dat wat ze al kennen en weten het meest fijn om te doen. Aarde mensen zijn echte doeners en richten zich het liefst op de praktijk. Altijd op zoek naar resultaat. Altijd op zoek naar zekerheid en bescherming. Aarde types creëeren vaste pijlers in hun leven waar ze altijd op terug kunnen vallen. Aarde types zijn nuchter en betrouwbaar. Je kunt altijd een beroep doen op aardetypes. Heel soms zijn aardetypes iets ze zwaar denkend. Het tegengestelde element van aarde is het element lucht. Een luchttype kan letterlijk wat lucht geven aan een aardetype. Gevoelszaken worden door een aardetype ook vaak zakelijk benaderd en afgehandeld. Fijne mensen waar je in tijden van crisis op kunt bouwen!

 

Vuur, het element wat graag bepaalt

1 Van de 4 elementen binnen mijn adviezen is het element vuur. Zoals hieronder beschreven bij het element lucht overheerst er vaak 1 element bij een ieder, maar heb je altijd een mix van elementen. Als het element vuur bij jou overheerst ben je waarschijnlijk iemand die graag de leiding neemt. Je houdt van actie en je zoekt naar dynamiek en opwinding. Alles wat je ziet, wil je het liefst direct omzetten in daden. Vaak heb je al gedaan voordat je hebt nagedacht.  Je weet wat je wilt en zet je ideeën direct om in daden. Geduld is niet direct jouw eerste kwaliteit. Daarnaast bezit het element vuur een enorme overtuigingskracht en kunnen vurige mensen anderen enorm enthousiasmeren en motiveren. Je wordt wel geraakt door het leed om je heen, maar kunt je zelf er wel tegen beschermen. Wat een prachtige eigenschap in tijden van corona. 

 

Lucht, het element wat graag anderen inspireert

Binnen mijn adviezen werk ik met de 4 elementen: Vuur, Water, Aarde en Lucht. Iedereen is een mix van deze 4 elementen, bij de 1 heeft 1 element de overhand en scoort een ander element heel erg laag. Bij de ander zijn er 2 elementen hoog en 2 anderen laag. Iedereen heeft zijn eigen zogenaamde elementenvlieger. Dit is mijn persoonlijke elementenvlieger. Omdat ik het hoogst scoor op lucht, gaat mijn blog deze keer over het element lucht. 

Iemand die als hoogste op het element lucht scoort, inspireert graag anderen.

Op basis van eigen ervaring, andere inspireren met zijn of haar kennis. Iemand die lucht is verzamelt veel kennis en maakt graag plannen. Alles wordt het liefst vanuit de ratio beredeneerd, maar wel het liefst vanuit zorg en empathie. Je verplaatsen in een ander, en dan anderen inspireren met jouw kennis. Lucht mensen bekijken alles het liefst eerst van een afstand, gaan dan beschouwen en willen het proces leren begrijpen om dan met een helicopterview hun mening te vormen. Maar het belangrijkste van een luchttype is dat zij of hij altijd ruimte om zich geen nodig heeft. Ruimte om weer nieuwe plannen te maken. Het leven is nooit saai met een luchttype in je omgeving.

 

GEEL, laat zien wie je bent en wat je wilt

Geel, you hate it or you love it. Voor mij geldt dit zeker. vroeger liep ik altijd voorbij aan geel, tegenwoordig kan ik sommige tinten van geel wel waarderen. Zeker in de zomer. Geel staat heel duidelijk voor zichtbaar durven zijn, laat maar zien wat je in huis hebt. Een andere kant van geel is het rationeel kunnen nadenken vanuit een focus. Altijd op zoek naar nieuwe kennis. Nooit uitgeleerd zijn. Juist dat laatste stukje in geel spreekt mij erg aan, waardoor ik afgelopen zomer eindelijk mijn eerste gele bloesje heb gekocht. Geel is daarmee ook de balanskleur van paars. Paarse mensen redeneren vanuit gevoel, gele mensen redeneren vanuit kennis.

Maar als ik naar mijn klantenkring kijk heeft het grootste deel van mijn klanten een hekel aan geel, dat komt omdat het in het gezicht al vrij snel heel hard kan staan als je een blanke huidskleur hebt. Bij een donkere huidskleur staat het vaak wel prachtig!

Terugkomend op de eigenschappen van geel, doordat het staat voor zelfvertrouwen en goed weten wat je wilt is het een lastige kleur, want zeg nou eerlijk, zijn we niet allemaal aan het zoeken naar wie we zijn? En hebben we niet altijd momenten van wat minder zelf vertrouwen? Geel is een kleur met vele gezichten. Wat heb jij met geel?

 

PAARS, de kleur van vertrouw op je gevoel

Hou je van paars? Dan ben je niet bang om je eigen pad te volgen. Je volgt je intuïtie en neemt je beslissingen op basis van je gevoel. Paars brengt ook je geest tot rust en vermindert je emotionele stress en kan je spiritualiteit ontwikkelen. Maar paars is ook een luxe kleur, het werd veel in koningshuizen gebruikt. Purper was een dure verfstof om te genereren. De oude Grieken wonnen de stof uit 2 in de zee levende slakken. Het ontstond uit een kliertje van deze slak. Er werd een grote hoop kliertjes in een pot samengevoegd met zout, gekookt in urine en zo weer ingedikt. Dit werd het materiaal waarmee wol bijv. geverfd werd. Het werd door de slaven uitgevoerd want het gaf een enorme stank. Maar hierdoor was het een dure en luxe kleur. Nog steeds staat de kleur bij ons daardoor ook voor luxe, wijsheid en visie. Binnen Personal Power Plus zijn er uiteraard weer 4 varianten, de vurige paars is onbeperkt en uitgesproken. De water paars is toegewijd en geïnspireerd, de aarde vorm van paars is de de indrukwekkende ideeënbron en als laatste de luchtige paars houdt van verfijnd en smaakvol. Als je echt een hekel aan paars hebt ben je vaak wat rationeler en zul je eerder je verstand gebruiken in plaats van je gevoel.

Hoe paars ben jij?

 

BLAUW, de kleur van leiderschap en communicatie

Elk jaar kiest Pantone een color of the year. Voor 2020 is dit geworden classic blue. Dit is een tijdloze kleur waar veel mensen een warm gevoel bij zullen hebben. Pantone geeft aan dat het een kleur is van standvastigheid en stabiliteit. Ze waren op zoek naar een kleur die veel mensen aanspreekt. Ik denk zeker dat dit is gelukt. Vorig jaar was de kleur: living coral. Deze kleur is nooit echt doorgebroken in de mode omdat het een kleur is die minder toegankelijk is voor het grote publiek. Met classic blue hoopt Pantone een kleur te hebben gekozen die je veel terug zult zien in 2020. Niet alleen in kleding maar ook in woonaccessoires. In deze turbulente tijd hebben we behoefte aan vertrouwen en rust. Deze kleur blauw doet denken een de eindeloze avondhemel en daagt ons uit om ons perspectief te vergroten en de communicatie weer op gang te brengen. En daarmee een veilige maatschappij te creëren.

Binnen Personal Power Plus is deze blauw de waterversie van de kleurgroep blauw welke staat voor verantwoordelijkheid en respect. Laten we vooral deze 2 aspecten van dit prachtige classic blue tot ons nemen en onze verantwoordelijkheid nemen voor wat er op dit moment om ons heen gebeurt. Waarbij we het respect voor elkaar weer terug vinden. Wat er op dit moment gebeurt in mijn nabije omgeving met de jeugd tussen de 14 en 16 jaar die met messen op straat rond lopen en daarbij onherstelbare schade aanrichten getuigd niet van deze kenmerken. Het maakt mij bang voor de toekomst. Laten we met z'n allen blauw omarmen!

 

BRUIN, de kleur van discipline en realisatie,

Bruin is de kleur van handen uit de mouwen en je zorgt er voor dat het werk wel klaar komt. Heel anders dan turquoise. Een turquoise heeft juist veel creatieve ideeën, bruin staat daar tegenover en heeft minder creatieve plannen maar zorgt er altijd voor dat het doel wat ze stellen ook echt gerealiseerd wordt. Mensen die bruin als powertype hebben zijn enorme doorzetters, ze zijn praktisch en grondig en soms ook traditioneel. Iets wat goed is wordt graag herhaald. Tradities die met kerst zijn opgebouwd worden graag vast gehouden. Warmte en betrouwbaar zijn voor je omgeving zijn de pijlers van je bestaan.

Heb je helemaal niks met bruin? Waarschijnlijk heb je dan een hekel aan structuur en zekerheid. Het voelt voor jou beangstigend en je vindt bruin een saaie kleur.

Bruin is er natuurlijk ook nog in  vele tinten. Ben jij het vurige bruin? Dan ben je die aansporende regisseur. Je weet je omgeving te stimuleren en houdt het proces daarbij strak in de gaten. Een bruin type die dit combineert met het element water is natuurlijk en beschermend voor zijn of haar omgeving. Bruin met het element aarde werkt graag planmatig, aarde en bruin versterken elkaar enorm. Dit zijn mensen waar je pas echt op kunt bouwen. Als laatste element binnen bruin zit het lucht type. Deze mensen zijn luchtig en hartelijk, doorzetters op een luchtige manier.

Hoe bruin ben jij?

 

TURQUOISE, de kleur van creativiteit en vernieuwing,

Turquoise is de kleur van creativiteit en vernieuwing. En dan bedoel ik creativiteit in al zijn facetten. Denk hierbij niet alleen aan schilderen, zelf kleding maken of een andere creatieve hobby, maar ook muziek is creativiteit en ook een creatieve oplossing voor een probleem bedenken is creativiteit. Een andere eigenschap is vernieuwing. Turquoise mensen zijn altijd op zek naar nieuwe dingen. Als ze eenmaal iets beheersen zoeken ze al snel naar een nieuwe uitdaging. 

Qua kleur heeft turquoise een veelheid aan tinten in zich, want het loopt van mintgroen naar petrol. Mint is de kleur van de luchtige inspirerende types. Petrol is de kleur van de vasthoudende types. Cyaan is vurig en turquoise past zich moeiteloos aan, aan zijn omgeving.

Turquoise types zijn communicatief vaak sterk en houden erg van hun vrijheid. Je vindt het belangrijk om dingen te ontdekken en te ontwikkelen en vindt het erg belangrijk om ruimte te krijgen voor je eigen creatieve ideeën. Als je voor een baas werkt moet hier ruimte voor zijn anders word je ongelukkig. Ondernemer zijn past daarom erg goed bij turquoise.

Heb je helemaal niks met deze kleur? Dan ben je waarschijnlijk mega nuchter en sta je het liefst met beide voeten stevig op de grond. Turquoise communiceert nu  eenmaal graag vanuit intuïtie en gevoel.

Hoe turquoise ben jij? 

 

 

 

 ROOD, de kleur van passie en ambitie

Rood is de kleur van passie en ambitie. Je hebt er niks mee of je vindt deze kleur fantastisch. Ik hoor heel vaak terug in mijn studio: 'Rood staat me niet'. Vaak hebben ze dan nog niet de juiste rood ontdekt, of er is een grote antipathie tegen rood. In tegenstelling tot bijv. de kleur turquoise, is bij de rood de juiste tint rood van het grootste belang. Iedereen heeft zijn eigen tint rood. De ondertoon moet warm of juist koel zijn en dat maakt het grote verschil.

Maar wat zegt het als jij graag rood draagt? De omschrijving die bij vuurrood hoort is: de gepassioneerde winnaar. Rode mensen zijn vol zelfvertrouwen, hebben een enorme wilskracht, zijn moedig en direct maar altijd oprecht. Je kunt nooit om rood heen. Maar rood heeft ook een valkuil, rood kan te ambitieus zijn, te veel met werk bezig, te weinig met de thuissituatie. Er ontstaat een disbalans tussen prive en werk. Olijfgroen kan daarbij helpen om weer in balans te komen. Het 'verzacht' de gepassioneerde winnaar een klein beetje.

Maar stel je je hebt een hekel aan rood? Kan het zijn dat je niet zo lekker in je vel zit? Rood is een kleur van energie en daadkracht. Als het even allemaal niet zo lekker loopt, dan wil je de kleur rood het liefst vermijden. Je hebt er te weinig puf voor en rood zet aan tot actie.

Hoe rood ben jij?

  

GROEN, de kleur van harmonie en balans

Mensen die als eerste powerkleur groen hebben zijn trouw. Een betere vriend of vriendin kun je je niet wensen. Het motto van de kleurfamilie groen is dan ook: relaties zijn belangrijk. Ook al zit je al jaren niet meer bij elkaar in de klas. Of je werkt al lang niet meer samen bij het zelfde bedrijf. Het powertype groen zal altijd contact blijven zoeken en de vriendschap onderhouden.

Groene mensen zijn mensen mensen, ze werken graag samen, zijn altijd teamplayers, kunnen heel bescheiden zijn en zijn vaak attent. Maar werken ook graag aan zelf ontplooiing, waardoor ze een betere baan kunnen krijgen, om het geld wat ze extra verdienen weer uit te geven aan een bijzonder goed doel.

Groene mensen houden van rust en ruimte, zijn graag in de natuur en zoeken op gezette momenten graag de stilte op. 

De valkuil voor groen is, niet genoeg voor zichzelf op komen en zichzelf wegcijferen. Mensen met het powertype olijfgroen zijn extra kwetsbaar. Vanuit het element water staan ze graag voor een ander klaar. En als de kleurfamilie groen dan ook nog eens hoog scoort gaat het dubbel op. Een vleugje rood, geeft dan stevigheid.

Hoe groen ben jij?

 

ZWART-WIT, de kleur van onafhankelijkheid en continuïteit

 

De zwart-wit familie heeft kleur technisch een heel breed spectrum, het loopt van het uiterste wit, naar het uiterste zwart en bevat de grijstinten die daar tussen liggen. Tevens is het de balansfamilie van alle roze kleurtypes, hieronder beschreven. Ga jij uit van je eigen kracht als basis, ben je mysterieus en wilskrachtig, dan zou het best eens kunnen dat je zwart als powertype hebt. Vaak heb je een baan waar discipline en respect een grote rol spelen. Je emoties tonen vind je voor watjes, dat is niet wat jij doet. De balanskleur van zwart is niet voor niks licht roze. Lichtroze is het uiterste van zwart. Vol emotie en compassie naar anderen. Hoe zou het zijn als jij als zwart iets lichtroze toe laat in je leven? Uiteindelijk zul je meer balans ervaren.

Wit daarentegen is de kleur van de opgeruimde coach. Een open en onpartijdige persoonlijkheid. Houdt van een opgeruimde omgeving, is iemand waar je op kunt bouwen. Misschien ben je zelfs wel coach?

Grijs en antraciet vallen ook in de zwart-wit familie en ook voor deze 2 powertypes geldt dat ze uitgaan van hun eigen kracht als basis. Het is een kleur waar je op kunt bouwen, mensen binnen deze powertypes zijn betrouwbaar, beheerst, houden van structuren en systemen. Staan ze in de file? So what? Je kunt er toch niets aan veranderen. Neem het leven maar zoals het komt.

Hoe zwart-wit ben jij?

 

ROZE, de kleur van liefde en zorgzaamheid

Mensen die van roze houden zie je vaak in de zorg of het onderwijs werken. Roze mensen staan altijd voor een ander klaar. Ze zien waar een ander behoefte aan heeft en voelen feilloos aan wat de stemming is van de mensen om hen heen. Ze zijn begripvol, onbaatzuchtig en gastvrij. Roze mensen hebben een groot hart, zijn lief, eerlijk en kwetsbaar. Doordat ze deze kwetsbaarheid laten zien durft een ander zich ook heel kwetsbaar op te stellen. 

Roze mensen ontzorgen graag, maar dit maakt ze ook kwetsbaar. Kwetsbaar doordat ze allereerst aan een ander denken en dan pas aan zich zelf. Antracies kan een stevige basis geven aan roze. Stel je eens voor, iemand in een volledige roze blouse. Op het moment dat je daar een antraciet kleurig jasje over heen aantrekt ziet het er al heel anders uit. 

Iemand die roze heeft als powertype zorgt de hele dag door. Ze staat 's ochtends vroeg op om haar kinderen te verzorgen, gaat naar haar werk, waar ze vaak een zorgtaak heeft. Ze komt uit haar werk en gaat eerst nog op verjaardagsvisite met een zorgvuldig uitgezocht cadeau. Zorgt er vervolgens voor dat ze op tijd bij het schoolplein staat om haar kinderen uit school te halen om samen een lekker kopje thee te drinken. 's Avonds staat er weer een lekkere warme maaltijd op tafel en tot slot zit deze persoon heerlijk op de bank met de kat op schoot.

Roze is vaak een kleur bij vrouwen. Tot op heden heb ik nog geen man gehad voor een rapport met roze als krachtigste powertype. Mannen zetten veel sneller hun antraciet eigenschappen in om ook zichzelf te beschermen. Zij willen zichzelf best wel wegcijferen, maar niet snel ten koste van zich zelf. Een vrouw cijfert zich snel weg ten koste van zichzelf. Op dat gebied kunnen wij nog veel leren van onze mannen.

Hoe roze ben jij??

 

 

 

BLAUW, de kleur van communicatie en leiderschap

Blauw is een veilige en vertrouwde kleur. In tegenstelling tot oranje, zijn er veel mensen die blauw in hun blauwdruk hebben. En dan mannen nog net iets vaker dan vrouwen. Elke kledingwinkel voor heren zal het beamen, dat blauw de meest verkochte kleur kleding is.

In de reclame wereld wordt blauw vaak gebruikt in het bank en verzekeringswezen. Puur omdat het een kleur is die vertrouwen schept. Niemand brengt zijn geld graag onder bij iemand die in het knaloranje tegenover hem zit. Mensen die graag blauw dragen worden ook ervaren als mensen bij wie je je vertrouwd voelt.

Daarnaast is iemand die blauw als powertype heeft een ervaren communicator. Hij/zij brengt graag zijn kennis over en door de logische manier van denken komt het helder en duidelijk aan. Alles is vooraf uitgedacht en georganiseerd. Een blauw iemand zal het ook erg goed doen als onderwijzer of docent.

Mensen die blauw zijn, zijn eerlijk en oprecht. Heb je helemaal niets met blauw?? Kan het zijn dat jouw vertrouwen in het verleden zwaar op de proef gesteld is? Mensen die helemaal niets hebben met blauw hebben vaak een behoorlijk slechte ervaring in het verleden liggen op gebied van loyaliteit en vertrouwen van de mede mens.

Maar blauw is ook de kleur van de rust. Als jij echt blauw bent hou je graag vast aan wat vertrouwd is en veiligheid geeft. je hebt een behoefte aan zekerheid en nieuwe dingen brengen snel onzekerheid met zich mee.

Hoe blauw ben jij?

 

 

ORANJE, de kleur van avontuur en plezier.

De mensen die oranje als eerste powerkleur hebben herken je direct. Het zijn echte out of the box personen. Ze denken anders, ze zien er anders uit, kortom, ze durven echt out of the box te zijn!

Vraag: 1. Zou jij op dit moment het liefst alles verlaten wat je lief is en je vestigen in het buitenland? Of 2. heb je een hekel aan regeltjes, planningen en ben je wars van structuur? Of 3. zou je het liefst je eigen mini boederrij  in je achtertuin hebben omdat je dan zeker dat alles wat je eet een goed leven heeft gehad??

Kun je deze 3 vragen volmondig met JA beantwoorden? Dan is jouw grootste powertype ORANJE. Je kunt je denk ik wel voorstellen dat deze mensen er niet heel erg veel zijn. Maar ze zijn er wel.

Er zijn er wel een hele groep mensen die oranje in hun blauwdruk hebben of in ieder geval in de top 10 van de krachtigste kleuren. Als ik aan BNers denk verwacht ik dat iemand als Beau van Erven dorens ook zeker een stukje oranje in zijn blauwdruk heeft. Beau is iemand die out of the box denkt, graag buiten de lijntjes kleurt, maar ook gaat waar hij voor staat!

Oranje geeft je een gevoel van vrijheid en levenslust, positiviteit en humor. Eigenlijk zou iedereen een stukje oranje moeten omarmen, maar voor velen is het een kleur die men niet graag draagt en soms met afschuw wordt bekeken. Zelf kies ik er tegenwoordig voor om best wel eens oranje aan mijn outfit toe te voegen, al is het maar een klein streepje of een bloemblaadje.

Oranje is de complement kleur en ook de balanskleur van blauw. In de kleurencirkel van Johannes Itten is het duidelijk zichtbaar. Dat wil zeggen dat blauw en oranje elkaar versterken. Blauwe ogen doen het prachtig met oranje oogschaduw!!!! Of laat eens boeket bloemen schikken in de kleuren oranje en blauw. Echt prachtig!!

Zo ook voor de personen die echt oranje zijn. Als ze de eigenschappen van de kleur blauw omarmen komen ze in balans. Blauw is de kleur van verantwoordelijkheid en standvastigheid. Als een oranje powertype de kleur blauw omarmt wordt een gerespecteerde motivator, hoe mooi en krachtig is dat???

Wat heb jij met de kleur oranje?