fbpx

GROEN, de kleur van harmonie en balans

Mensen die als eerste powerkleur groen hebben zijn trouw. Een betere vriend of vriendin kun je je niet wensen. Het motto van de kleurfamilie groen is dan ook: relaties zijn belangrijk. Ook al zit je al jaren niet meer bij elkaar in de klas. Of je werkt al lang niet meer samen bij het zelfde bedrijf. Het powertype groen zal altijd contact blijven zoeken en de vriendschap onderhouden.

Groene mensen zijn mensen mensen, ze werken graag samen, zijn altijd teamplayers, kunnen heel bescheiden zijn en zijn vaak attent. Maar werken ook graag aan zelf ontplooiing, waardoor ze een betere baan kunnen krijgen, om het geld wat ze extra verdienen weer uit te geven aan een bijzonder goed doel.

Groene mensen houden van rust en ruimte, zijn graag in de natuur en zoeken op gezette momenten graag de stilte op. 

De valkuil voor groen is, niet genoeg voor zichzelf op komen en zichzelf wegcijferen. Mensen met het powertype olijfgroen zijn extra kwetsbaar. Vanuit het element water staan ze graag voor een ander klaar. En als de kleurfamilie groen dan ook nog eens hoog scoort gaat het dubbel op. Een vleugje rood, geeft dan stevigheid.

Hoe groen ben jij?

 

ZWART-WIT, de kleur van onafhankelijkheid en continuïteit

 

De zwart-wit familie heeft kleur technisch een heel breed spectrum, het loopt van het uiterste wit, naar het uiterste zwart en bevat de grijstinten die daar tussen liggen. Tevens is het de balansfamilie van alle roze kleurtypes, hieronder beschreven. Ga jij uit van je eigen kracht als basis, ben je mysterieus en wilskrachtig, dan zou het best eens kunnen dat je zwart als powertype hebt. Vaak heb je een baan waar discipline en respect een grote rol spelen. Je emoties tonen vind je voor watjes, dat is niet wat jij doet. De balanskleur van zwart is niet voor niks licht roze. Lichtroze is het uiterste van zwart. Vol emotie en compassie naar anderen. Hoe zou het zijn als jij als zwart iets lichtroze toe laat in je leven? Uiteindelijk zul je meer balans ervaren.

Wit daarentegen is de kleur van de opgeruimde coach. Een open en onpartijdige persoonlijkheid. Houdt van een opgeruimde omgeving, is iemand waar je op kunt bouwen. Misschien ben je zelfs wel coach?

Grijs en antraciet vallen ook in de zwart-wit familie en ook voor deze 2 powertypes geldt dat ze uitgaan van hun eigen kracht als basis. Het is een kleur waar je op kunt bouwen, mensen binnen deze powertypes zijn betrouwbaar, beheerst, houden van structuren en systemen. Staan ze in de file? So what? Je kunt er toch niets aan veranderen. Neem het leven maar zoals het komt.

Hoe zwart-wit ben jij?

 

ROZE, de kleur van liefde en zorgzaamheid

Mensen die van roze houden zie je vaak in de zorg of het onderwijs werken. Roze mensen staan altijd voor een ander klaar. Ze zien waar een ander behoefte aan heeft en voelen feilloos aan wat de stemming is van de mensen om hen heen. Ze zijn begripvol, onbaatzuchtig en gastvrij. Roze mensen hebben een groot hart, zijn lief, eerlijk en kwetsbaar. Doordat ze deze kwetsbaarheid laten zien durft een ander zich ook heel kwetsbaar op te stellen. 

Roze mensen ontzorgen graag, maar dit maakt ze ook kwetsbaar. Kwetsbaar doordat ze allereerst aan een ander denken en dan pas aan zich zelf. Antracies kan een stevige basis geven aan roze. Stel je eens voor, iemand in een volledige roze blouse. Op het moment dat je daar een antraciet kleurig jasje over heen aantrekt ziet het er al heel anders uit. 

Iemand die roze heeft als powertype zorgt de hele dag door. Ze staat 's ochtends vroeg op om haar kinderen te verzorgen, gaat naar haar werk, waar ze vaak een zorgtaak heeft. Ze komt uit haar werk en gaat eerst nog op verjaardagsvisite met een zorgvuldig uitgezocht cadeau. Zorgt er vervolgens voor dat ze op tijd bij het schoolplein staat om haar kinderen uit school te halen om samen een lekker kopje thee te drinken. 's Avonds staat er weer een lekkere warme maaltijd op tafel en tot slot zit deze persoon heerlijk op de bank met de kat op schoot.

Roze is vaak een kleur bij vrouwen. Tot op heden heb ik nog geen man gehad voor een rapport met roze als krachtigste powertype. Mannen zetten veel sneller hun antraciet eigenschappen in om ook zichzelf te beschermen. Zij willen zichzelf best wel wegcijferen, maar niet snel ten koste van zich zelf. Een vrouw cijfert zich snel weg ten koste van zichzelf. Op dat gebied kunnen wij nog veel leren van onze mannen.

Hoe roze ben jij??

 

 

 

BLAUW, de kleur van communicatie en leiderschap

Blauw is een veilige en vertrouwde kleur. In tegenstelling tot oranje, zijn er veel mensen die blauw in hun blauwdruk hebben. En dan mannen nog net iets vaker dan vrouwen. Elke kledingwinkel voor heren zal het beamen, dat blauw de meest verkochte kleur kleding is.

In de reclame wereld wordt blauw vaak gebruikt in het bank en verzekeringswezen. Puur omdat het een kleur is die vertrouwen schept. Niemand brengt zijn geld graag onder bij iemand die in het knaloranje tegenover hem zit. Mensen die graag blauw dragen worden ook ervaren als mensen bij wie je je vertrouwd voelt.

Daarnaast is iemand die blauw als powertype heeft een ervaren communicator. Hij/zij brengt graag zijn kennis over en door de logische manier van denken komt het helder en duidelijk aan. Alles is vooraf uitgedacht en georganiseerd. Een blauw iemand zal het ook erg goed doen als onderwijzer of docent.

Mensen die blauw zijn, zijn eerlijk en oprecht. Heb je helemaal niets met blauw?? Kan het zijn dat jouw vertrouwen in het verleden zwaar op de proef gesteld is? Mensen die helemaal niets hebben met blauw hebben vaak een behoorlijk slechte ervaring in het verleden liggen op gebied van loyaliteit en vertrouwen van de mede mens.

Maar blauw is ook de kleur van de rust. Als jij echt blauw bent hou je graag vast aan wat vertrouwd is en veiligheid geeft. je hebt een behoefte aan zekerheid en nieuwe dingen brengen snel onzekerheid met zich mee.

Hoe blauw ben jij?

 

 

ORANJE, de kleur van avontuur en plezier.

De mensen die oranje als eerste powerkleur hebben herken je direct. Het zijn echte out of the box personen. Ze denken anders, ze zien er anders uit, kortom, ze durven echt out of the box te zijn!

Vraag: 1. Zou jij op dit moment het liefst alles verlaten wat je lief is en je vestigen in het buitenland? Of 2. heb je een hekel aan regeltjes, planningen en ben je wars van structuur? Of 3. zou je het liefst je eigen mini boederrij  in je achtertuin hebben omdat je dan zeker dat alles wat je eet een goed leven heeft gehad??

Kun je deze 3 vragen volmondig met JA beantwoorden? Dan is jouw grootste powertype ORANJE. Je kunt je denk ik wel voorstellen dat deze mensen er niet heel erg veel zijn. Maar ze zijn er wel.

Er zijn er wel een hele groep mensen die oranje in hun blauwdruk hebben of in ieder geval in de top 10 van de krachtigste kleuren. Als ik aan BNers denk verwacht ik dat iemand als Beau van Erven dorens ook zeker een stukje oranje in zijn blauwdruk heeft. Beau is iemand die out of the box denkt, graag buiten de lijntjes kleurt, maar ook gaat waar hij voor staat!

Oranje geeft je een gevoel van vrijheid en levenslust, positiviteit en humor. Eigenlijk zou iedereen een stukje oranje moeten omarmen, maar voor velen is het een kleur die men niet graag draagt en soms met afschuw wordt bekeken. Zelf kies ik er tegenwoordig voor om best wel eens oranje aan mijn outfit toe te voegen, al is het maar een klein streepje of een bloemblaadje.

Oranje is de complement kleur en ook de balanskleur van blauw. In de kleurencirkel van Johannes Itten is het duidelijk zichtbaar. Dat wil zeggen dat blauw en oranje elkaar versterken. Blauwe ogen doen het prachtig met oranje oogschaduw!!!! Of laat eens boeket bloemen schikken in de kleuren oranje en blauw. Echt prachtig!!

Zo ook voor de personen die echt oranje zijn. Als ze de eigenschappen van de kleur blauw omarmen komen ze in balans. Blauw is de kleur van verantwoordelijkheid en standvastigheid. Als een oranje powertype de kleur blauw omarmt wordt een gerespecteerde motivator, hoe mooi en krachtig is dat???

Wat heb jij met de kleur oranje?